Nieuws en mededelingen

:: Verslag Kendoreis Ukraine14-07-2011

Avonturen in het Wilde Oosten

Donderdag 9 juni vertrok er een kleine Kendo delegatie naar Schiphol. Dit om af te reizen naar de Ukraine. Sumi Sensei 8e danHanshi gaf de leiding aan een seminar van 2 dagen in Kharkiv.

Bill, Zita en Alphons hadden zich opgegeven voor het avontuur en op het vliegveld van Kiev voegden zich nog enkele andere avonturiers zich bij het gezelschap. Raboen Sensei en Ivo van Roy van Nami Kai waren ook van de partij. Raboen Sensei is de coach van het nationale Kendo team van de Ukraine. Hij is dit al sinds 5 jaar en kon ons tijdens de lange busreis naar Kharkiv allerlei wetenswaardigheden mededelen. Ook aanwezig in de bus Guentleur Sensei uit Frankrijk en een leerling.

Na een vermoeiende reis over de wegen die op sommige trajecten enig achterstallig onderhoud hadden, kwamen ze aan op het Olympisch trainingscentrum van de Ukraine. Na een snel weerzien met oude vrienden en de kennismaking met Sumi Sensei die buiten een luchtje aan het scheppen was werd zo snel mogelijk de slaapkamers opgezocht om bij te komen van de lange reis.

Het Kendo in de Ukraine is nog in ontwikkeling en de simpele feiten dat het een groot uitgestrekt land is waar de mensen het niet zo breed hebben als de gemiddelde inwoner van Europa maakt dat het moeizaam gaat. Het feit dat een man als Sumi Sensei langs komt in een ontwikkelingsland op het gebied van de Kendo heeft er alles mee te maken dat er Kendo wordt gedaan zoals overal ter wereld en dat er niet een locale variant ontstaat. Deze manier van ontwikkeling en kwaliteitsbewaking is ook vroeger in Nederland geweest en essentieel voor aansluiting met de rest van de wereld. Tijdens de Europese Kampioenschappen is de Ukraine dan ook toegetreden tot de Europese Kendo Federatie en daarmee verbonden met het Kendo over de rest van de wereld.

Na een stevig ontbijt begon het Seminar. De leraren die Sumi Sensei bijstonden waren een internationaal gezelschap: Paul Budden Sensei (7e Dan, Malta/Groot BrittanniŽ), Terry Holt Sensei (7e Dan, Groot BrittanniŽ), Uwe Kumpf Sensei (7e Dan, Duitsland), Jacques Muller Sensei (7e Dan, Frankrijk) en Michel Guentleur Sensei (7e Dan, Frankrijk).

Tijdens het seminar was er veel uitleg voor de basis waarbij Sumi Sensei op zijn eigen inspirerende manier de 130(!) deelnemers mooi en efficiŽnt Kendo aanleerde. Dit valt niet mee aangezien iedereen zijn eigen stijl heeft ontwikkeld gedurende de tijd en efficiŽnt is het niet altijd. De didactische kwaliteiten van Sumi Sensei als (gepensioneerd) hoogleraar aan de Fukuoka Universiteit voor Lichamelijke Opvoeding is zeer duidelijk te merken. Het geheel is zeer gestructureerd en het einddoel is voor iedereen te begrijpen en, wat erg uniek is, in de korte tijd zijn de verbeteringen merkbaar en waarneembaar. De volgende dag was er weer zeer veel aandacht voor de basis en voor de Danhouders was er een shinpan (scheidsrechter) training †waar alle fijne kneepjes van het moeilijke vak van scheidsrechter werd onderwezen. Hierna een vrije Ji Geiko en daarmee werd het Seminar afgesloten.

Aansluitend waren er examens tot 5e Dan. Alphons heeft onder de kritische blikken van alle Sensei zijn 4e Dan examen gedaan en het harde werken van het afgelopen jaar is beloond met een diploma van de Kendo Bond van de Ukraine.

ís Avonds werd dit heuglijke feit gevierd tijdens de Sayonara party waar het een gezellige boel was en dat niet iedereen Engels machtig was deed er niet zoveel toe. Prangende vragen konden hier aan alle Sensei worden gesteld en al naar gelang van de kennelijke staat waren de antwoorden serieus of zeer gevat.

De zondag erna was het tijd voor de Kharkiv-cup, deze shiai (wedstrijd) gaat zijn zevende jaar in. Het begin was bescheiden met slechts 25 deelnemers. Het is nu een (door onder andere de Nederlandse delegatie) een internationaal toernooi en het niveau kan zich aardig meten met andere Europese toernooien. Het Nederlandse team sloeg zich overtuigend uit de poulefase maar ging strijdend ten onder tegen de uiteindelijke winnaars van het toernooi.

Het was een erg leerzaam avontuur en er zijn vele nieuwe vriendschappen gesloten met de toezegging om volgend jaar weer aanwezig te zijn en misschien met een grotere delegatie?

ę†terug