Nieuws en mededelingen

:: Verslag stage Yoseikan Aikido Edgar Kruyning sensei27-11-2008

Op 22 november was budofenomeen Edgar Kruyning te gast bij Sportschool Egberth Thomas in Vlaardingen voor het geven van een Aikido stage. Wie Edgar niet kent en afgaande op zijn veertig(!) dangraden een oudere, bijna bejaarde man verwachtte, kwam voor een grote verrassing te staan. Al op jonge leeftijd (39) is Edgar hoog gegradueerd met maar liefst een zesde dangraad in drie Oosterse krijgskunsten. Met recht een budofenomeen dus!

Aikido is een relatief jonge verdedigingskunst. Vanaf de jaren 20 in de vorige eeuw in Japan ontwikkeld uit verschillende oude, door de Japanse Samurai gebruikte vechttechnieken, is Aikido in korte tijd uitgegroeid tot een verdedigingskunst waaraan vele duizenden beoefenaren over de gehele wereld veel plezier beleven.

Anders dan bijvoorbeeld karate, waar je gericht bent op het blokkeren van de aanval, is Aikido een zogenaamde “zachte” verdedigingskunst. In Aikido beweeg je met de aanval mee, om die vervolgens met een techniek te neutraliseren. Een gevorderde Aikidoka zie je dan ook sierlijke, circulaire bewegingen maken. Maar vergis je niet, de worpen en klemmen waarmee de aanvaller wordt geneutraliseerd, zijn zeer effectief!

Bij Sportschool Egberth Thomas worden Aikidolessen verzorgd, onder auspiciën van Edgar Kruyning. Wim Schaap, de Aikidosensei van onze sportschool, traint wekelijks vele uren in de dojo van Edgar in Ede. Een recent gestarte kennismakingscursus Aikido van tien weken, was een mooie aanleiding om Edgar uit te nodigen een stage te geven, zodat onze cursisten het Yoseikan Aikido vanuit de bron konden ervaren.

Naast de eigen cursisten van Sportschool Thomas, waren ook mensen van andere sportscholen in de omgeving op de stage afgekomen. Mensen met verschillende achtergronden (er bestaan verschillende Aikido stijlen die verschillende benaderingswijzen hebben) en van verschillend niveau. Ideaal voor een Yoseikan Aikidostage. Yoseikan betekent immers: “de plaats waar je kunt ontdekken wat goed voor je is”.

Edgar begon de stage dan ook met te benadrukken dat Yoseikan niet een bepaalde stijl nastreeft en aan wil geven welke technieken daarbij horen. Bij het Yoseikan Aikido gaat het erom dat de beoefenaar leert werken vanuit universele principes die bij een verdedigingskunst horen, zoals jezelf als de as van de beweging gebruiken, balansverstoring, continuïteit in de beweging, gevoel voor timing en afstand en realiteitswaarde. Vanuit deze principes kan de beoefenaar zelf zijn mogelijkheden ontdekken en leren vrij en soepel te bewegen.

Tijdens de stage komen verschillende technieken aan bod, waarin Edgar duidelijk deze principes laat zien. Er wordt door iedereen hard en enthousiast gewerkt. Halverwege de stage wordt de groep gesplitst in een beginnersgroep en een groep gevorderden.

In het Yoseikan Aikido is een lessysteem ontwikkeld, waarbij op verschillende aanvallen steeds vanuit een zelfde entree wordt gereageerd op de aanval. Vanuit deze entreebeweging zijn weer verschillende technieken in te zetten. Hierdoor leert de Aikidoka sneller een scala aan technieken toe te passen en door steeds dezelfde entree te gebruiken, ontstaan de technieken als vanzelf. De gevorderde beoefenaars passen deze aanpak toe en oefenen op deze wijze in een snel tempo met uiteenlopende technieken. De beginners gaan aan de slag met een aantal basisprincipes vanuit polsaanvallen.

Na twee uur intensief trainen, sluit Edgar de stage af met een flitsende demonstratie battojutsu. Battojutsu is gebaseerd op de Iaijutsukata (techniek van het snel trekken en toeslaan met het Japanse zwaard) van het Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu (de oudste -ruim 500 jaar- volledig in stand gebleven zwaardvechtkunst van Japan)

Zijn de iaijutsukata van het Katori solokata tegen een denkbeeldige tegenstander, in het battojutsu van Yoseikan worden deze kata uitgevoerd met een eveneens met een zwaard gewapende tegenstander. Het is fascinerend om te zien, de snelle, strakke bewegingen van de twee zwaarden.

« terug