Nieuws en mededelingen

:: Kendoseminar 201115-11-2011

Op vrijdag 11 november was het dan eindelijk zover. Na grote inspanning van de organisatie konden wij allen deelnemen aan het twee daagse seminar van Jacques Muller sensei, 7e dan kendo.

Naast de kendoka van Kendo Kai Suzuki en de leden van onze sportschool, waren er leden van Shin Nakada uit Den Haag, van Nami Kai uit Tilburg en van de dojo van de Universiteit van Mainz. Al met al een heel internationaal gezelschap met mensen uit onder andere Nederland, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Amerika en Japan.

Het seminar begon op vrijdag avond met een training in Leiden, waar de training van Kendo Kai Suzuki normaal gesproken plaats vindt. De nadruk lag vooral op de basis waarbij Muller sensei op eenvoudige, beeldende wijze, lastige concepten over wist te brengen. Hierdoor was het voor allen begrijpelijk en kon iedereen het op zijn eigen niveau toepassen. De training werd afgesloten met een hapje en een drankje bij een van de organisatoren thuis, waar de sensei open en vriendelijk het vragenvuur beantwoordde. Een echt voorbeeld voor menig (toekomstig) sensei!

Dag twee vond plaats in onze dojo en begon met kata training. Zoals iemand het mooi wist te omschrijven, eindelijk iemand die verder gaat dan alleen de vorm. Er werd veel aandacht besteed aan juist de inhoud van de kata. Wederom op bijzonder beeldende wijze wist de sensei zaken simpel over te brengen waardoor ieders kata in korte tijd naar een hoger niveau werd getild.
Na een korte pauze werd de training hervat met voortzetting van de training van vrijdag avond. Na wat basis oefening en een aantal technieken te hebben getraind, werd de training afgesloten met jigeiko.
Na de lunch was er een klein toernooi georganiseerd. Dit was een team toernooi waarbij willekeurige teams van drie personen waren samengesteld. Uiteraard was het voor iedereen de bedoeling om zoveel mogelijk van het geleerde tijdens het seminar toe te passen tijdens dit toernooi en dat ging de meesten goed af! Muller sensei overzag alle wedstrijden als hoofdscheidsrechter en greep in waar dat nodig was. Felicitaties aan Kazuyo Yamada, Claire Josserand en Kiran Mertopawiro voor de winst!

Het seminar werd afgesloten met een heerlijk diner in de dojo, bereid door Bill Pieplenbosch. De stemming was erg goed en iedereen genoot zichtbaar van het eten en het gezelschap.

Met dank aan Muller sensei voor zijn fantastische uitleg en aan de geweldige organisatie voor deze leerzame en gezellige ervaring. Ik weet zeker dat iedereen er veel van opgestoken heeft en hopelijk kunnen we deze ervaring snel herhalen!

DaniŽl den Ouden

ę†terug