Nieuws en mededelingen

:: Verslag Europees kampioenschap Kyokushinkarate 28-11-2016

Op 25 en 26 november is op nationaal sportcentrum Papendal het Open Europees Kampioenschap Kyokushinkarate gehouden. Met meer dan 400 deelnemers uit 26 verschillende landen, waaronder zelfs uit Japan, de VS en Libanon, was dit een zeer goed bezet EK.

Vanuit onze sportschool waren zeven karateka's geselecteerd voor het Nederlandse team. Zij hadden, zich samen met de andere Nederlandse teamgenoten, gedurende enkele maandenlang intensief op het kampioenschap voorbereid.

Op vrijdagochtend startte het EK met het katakampioenschap voor zowel junioren als senioren. In de middag wat het kumite-kampioenschap voor junioren. Al onze jeugdvechters hebben mooie partijen gemaakt, waarbij ze het hun tegenstanders niet makkelijk hebben gemaakt.

Vijay Nanhoe (12) krijgt gelijk in zijn eerste partij een Japanner tegen zich. Hij weet niet te scoren, maar wint toch met maar liefst vier vlaggen in zijn voordeel. Ook de tweede wedstrijd van Vijay is tegen Japan. Daar weet hij een wazari te scoren en ook deze partij te winnen. Vijay mag door naar de finale. Daar komt hij tegen zijn trainingsmaatje van de Nederlandse selectiegroep te staan. Vijay scoort weer een wazari en is daarmee Europees kampioen!

Enrico Noordam (15) vocht zijn eerste wedstrijd tegen een Pool. Er werden aan beide kanten geen punten gescoord, maar Enrico krijgt bij de beslissing drie vlaggen voor en is door naar de volgende ronde. Ook de tweede partij weet Enrico te winnen, wat hem weer een stap dichterbij brengt. Zijn derde wedstrijd is tegen een Japanner. Wie deze partij wint mag door naar de finale. Helaas lukt het Enrico niet voor de derde keer te winnen. De Japanner gaat door en Enrico is derde in zijn poule.

Jelle van der Stelt (17) was een ronde vrijgeloot en kwam daarna uit tegen een Nederlander. In de verlenging scoort Jelle met een mawashi naar het hoofd en kan door naar de volgende ronde. In de volgende partij kwam Jelle uit tegen een Bulgaar. Deze jongen was letterlijk een maat te groot voor Jelle. De Bulgaar was de sterkere van de twee, won de partij en mocht door naar de finale. Dit leverde Jelle een derde plaats op.

Victor Gomez Zabala (16) scoorde in zijn partij de eerste wazari (halve punt) door zijn Armeense tegenstander tegen het hoofd te raken. Deze wist de score echter weer gelijk te maken door ook een halve punt te maken. De wedstrijd eindigde onbeslist en werd met twee minuten verlengd. In de verlenging scoorde de Armeen nogmaals en wist zo de partij te winnen.

Ook Alyssa Duarte Silva Bans (14) kreeg in haar eerste partij een verlenging. Daar wist ze haar befaamde mawashi-geri tegen het hoofd van de tegenstander te plaatsen. Een tweede mawashi-geri plaatste zij vlak daarna, maar werd door de scheidsrechter als té hard beoordeeld. Bijna werd zij hierdoor gediskwalificeerd, maar door ingrijpen van de jury werd deze gelukkig omgezet in een officiële waarschuwing. Hiermee had Alyssa haar eerste partij gewonnen. De volgende tegenstander kwam uit Japan. Deze jongedame was toch net iets te sterk voor Alyssa. De Japanse wist twee wazari's te scoren en daarmee was Alyssa uitgeschakeld.

Op zaterdag was het kumite-kampioenschap voor de volwassenen. Joyce Huisken en Otbert Offerman deden hier aan mee. Joyce kwam in haar eerste partij een bekende tegen. Een Poolse dame waartegen ze al diverse keren op Europese toernooien heeft gevochten. Beide dames zijn zeer aan elkaar gewaagd en gaan gelijk op. Niemand weet een punt te scoren en na twee minuten wordt er verlengd. Ook in de verlenging wordt niet gescoord. Er is geen duidelijke winnaar, maar twee hoekscheidsrechters kiezen voor de Poolse. De hoofdscheidsrechter gaat daar in mee en dit betekent het einde voor Joyce op dit kampioenschap.

Ook Otbert kwam uit tegen een Pool. En ook in deze partij werden geen punten gemaakt, waardoor er een verlenging kwam. Na de tweede verlenging (Otbert had inmiddels al 6 minuten gevochten) was het weer onbeslist. Volgens de kumite-regels bepaalt de weegschaal dan wie er wint, namelijk de lichtste. Er was echter te weinig verschil in gewicht, waardoor er nógmaals gevochten moest worden. Na 8 minuten vechten beslisten de scheidsrechters in het voordeel van de tegenstander.

Zaterdagmiddag werd het EK officieel geopend met een voorstelling van Japanse drummers, waarna de jeugdkarateka's met alle vlaggen van de deelnemende landen opkwamen. Na enkele officiële woorden volgden op een verhoogde tatami (mat) alle finale partijen. Nederland wist uiteindelijk twintig bekers te winnen (vijf 1e plaatsen, vijf 2e plaatsen en tien 3e plaatsen) en eindigde als derde in het totaalklassement achter Polen en Japan.
« terug